Planet-Loving Deliciousness!

Nieuw in de Wereldwinkel: repen van Chocolate Makers. Lees hieronder meer over hun goede verhaal en poging zero-waste te werken:

Bij Chocolatemakers staat de smaak van de boon centraal. Alles wat zij doen draait om creatie van de beste chocolade smaken. De duurzame en sociale keuzes die zij maken kun je proeven. Er zit meer tijd, aandacht en liefde in elke stap van het productieproces omdat zij onze boeren een eerlijke prijs betalen, nauw met hun samenwerken en in de fabriek in Amsterdam net zolang aan de chocolade-recepten werken tot elke reep perfect is.

LEES MEER OVER DE IDEALEN OP DE WEBSITE VAN CHOCOLATE MAKERS

Congo

Het Virunga gebied ligt op het kruispunt van Uganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Het gebied wordt bedreigd door aanhoudende ontbossing ten gevolge van illegale houtkap en oprukkende kleinschalige landbouw.

Door cacao aan te planten wordt land hersteld en ontbossing tegengegaan. Hierdoor blijft het ‘Virunga National Park’ intact en het laatste leefgebied van de berggorilla’s beschermd.

De meerprijs die we voor de cacao betalen wordt gebruikt om mensen lokaal toegang tot medische zorg te geven. Recent is een universiteit geopend waar boeren training en begeleiding bij het aanleggen en beheren van de plantages, het fermenteren en drogen van de cacao krijgen. Dit wordt gedaan via de ‘Farmer Field Schools’ waarbij kennis wordt gedeeld en onderlinge samenwerking wordt bevorderd.

De cacao is door Esco Kivu geïntroduceerd vanuit Uganda in 2000 om de mensen in dit gebied -geteisterd door interne conflicten en burgeroorlogen- een bron van inkomsten te verschaffen. Cacao is één van de weinige manieren om in het levensonderhoud te voorzien.

De bodem is vruchtbaar en de cacaoplantages worden op biologische wijze beheerd waardoor de bodemvruchtbaarheid op peil blijft en schaduwbomen worden aangeplant.

In Afrika staan vooral Forastero cacaobomen: dat is een sterk ras dat schijnt ooit als cadeau vanuit Brazilië te zijn meegesmokkeld naar Ghana door een smoorverliefde kapitein. De smaak van de bonen is krachtig, je proeft een pure, ongecompliceerde chocola.

Nieuw: Chocolatemakers