Nieuw binnen: blauwe keramiek van Esperanza!

Esperanza is een groothandel in eerlijke woon- en tuindecoratie uit Mexico. Ze leveren keramiek, maar ook sieraden en beelden. Het kleurrijke keramiek heeft u ongetwijfeld zien liggen in onze winkel. Ook sieraden, grote vrouwenbeelden en sommige vriendenkringen worden ingekocht bij Esperanza.

Het familiebedrijf dat bijna failliet was, is gereorganiseerd en gemoderniseerd waarbij veel aandacht is komen te liggen op de sociaal en verantwoord ondernemen. Zo werden er goede arbeidscontracten opgesteld en werden de werkplaatsen aangepast zodat de werknemers in een schone en beschutte ruimte kunnen werken. Ook zorgt het bedrijf voor goede sanitaire voorzieningen, regelingen voor kinderopvang, een transparante administratie en ze ontwikkelden een beleid gericht op duurzaam ondernemen.

Het leven van een traditioneel Mexicaans gezin speelt zich voornamelijk af in de keuken. Iedereen schuift aan en is welkom om mee te proeven aan lange tafels vol gekleurde schalen.

De schildertechniek van het kleurrijke keramiek komt oorspronkelijk uit Noord- Afrika en werd door de Spanjaarden geïntroduceerd in Mexico zo’n 500 jaar geleden. Generatieslang zijn de kleurstellingen doorontwikkeld maar de techniek is bijna onveranderd gebleven. Wel is de houtoven vervangen door een moderne elektrische oven waardoor de producten voldoen aan de eisen die de huidige consument stelt.

Traditioneel is het schilderwerk een vrouwenambacht. Hierdoor is het merendeel van de werknemers vrouw. Er zijn goede voorzieningen zodat werk en moederschap goed te combineren is. Het fysiek zware werk zoals het gieten van de artikelen en het laden van de ovens gebeurt door mannen.

Nieuwe serviezen van Esperanza